Hitta & Jämför Assistansbolag
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish

Åsa Regnér avgår som minister

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér avgår. Hon har fått jobbet som biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation i världen.

– Det var stenhård konkurrens, så jag är jätteglad, säger Åsa Regnér till SvD

I dag, onsdag, fick Åsa Regnér besked av FN:s generalsekreterare António Guterres att hon fick jobbet som biträdande chef i FN:s nya ledning.

Förordnandet är löpande, men brukar ligga på runt fem år.

Regnér blir vice chef för UN Women och kommer att ha särskilt ansvar för politikutformningen, jämställdhetspolitiken, men också för externa relationer mellan stater och UN Womens samarbete med länder och andra partners

Är det svårt att lämna en ministerpost under ett valår?

– Ja, det är svårt. Särskilt när man tycker att det är roligt att vara minister. Men det här jobbet är en naturlig utveckling av jobbet i regeringen och ett erkännande för svensk feministisk utrikespolitik. För mig var det oemotståndligt nu när FN får en ny ledning där jag ingår och kan påverka, säger Regnér till SvD.

Finns det en plan över vem som ska ta över efter dig?

– Statsministern har säkert en plan.

Vet du något om den?

– Nej, det är hans privilegium. Men han har gratulerat mig och var glad. Det var viktigt för mig att ha stöd för den här kandidaturen från statsministern och även utrikesminister Margot Wallström.

Åsa Regnér säger att en av de största utmaningarna för den nya ministern blir att hitta en väg fram efter vågen av vittnesmål om sexuella övergrepp och osunda maktstrukturer som framkom under metoo-uppropet.

Hur ska du arbeta för att stärka kvinnors roll i världen tillsammans med länder som Iran, Pakistan, Burkina Faso, som är några av världens minst jämställda?

– Det finns utmaningar med det, inte minst när regeringar och organisationer med bland annat religiös fundamentalistisk inriktig motverkar kvinnor och flickors rättigheter. Men därför måste man också samarbeta. Och min roll blir att hitta vägar fram så att fler länder investerar i kvinnors liv och rättigheter.

Kommer du göra politisk comeback i Sverige efter uppdraget löpt ut?

Nu har jag ju inte börjat det nya jobbet än. Men jag drivs av att föra jämställdhetsfrågor framåt. Vi får se.

S-kollegan Annika Strandhäll, socialminister, säger till SvD att hon är stolt och glad över Åsa Regnérs nya uppdrag.

– Det har varit fantastiskt att jobba med Åsa på socialdepartementet. Vi har haft mycket nära samarbete om pensionärernas villkor och i jämställdhetsarbetet. Vi kommer fortsätta att höras och jobba ihop med de feministiska frågorna, på varsin kontinent, säger Strandhäll.

KD-ledaren Ebba Bush Thor är inte lika imponerad.

“Tyvärr har Åsa Regnér misslyckats inom såväl äldreomsorg som LSS. Nu flyttas hon snett till vänster inför valet”, skriver Ebba Bush Thor på Twitter.

En av de tuffare frågorna som Åsa Regnér hade att hantera, och som fortfarande står högt på agendan, är debatten inom LSS, där personer med svåra funktionsnedsättningar fått allt svårare att få rätt till stöd och hjälp genom personlig assistans. En ny minister kommer behöva ta över den frågan och leda den pågående LSS-utredningen i hamn.

– Det kommer att krävas stark uppbackning och majoritet för förslagen som sen kan bli en ny LSS-lagstiftning. Det kommer att vara en grannlaga uppgift. Men jag hoppas att förlagen kommer tas emot bra av alla berörda, säger Regnér.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger till SvD Regnérs nya jobb är “oerhört positivt för Sverige”.

– Vi får en svensk som är en av de högsta cheferna i FN. Åsa Regnér brinner för jämställdhetsfrågor och kommer att göra ett utmärkt jobb med att driva de frågorna på global nivå.

Det var i december förra året som regeringen berättade att Åsa Regnér nominerats till FN-jobbet. När Regnér fick sin ministerpost efter valet 2014 lämnade hon sin dåvarande roll som landchef i Bolivia för biståndsorganet UN Women – samma organisation som hon nu återvänder till.

Regnér har också jobbat inom Sida, på TCO och som generalsekreterare för RFSU.

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér avgår. Hon har fått jobbet som biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation i världen, skriver Aftonbladet.
Originalartikel: Åsa Regnér avgår som minister

Kommentera