Hitta & Jämför Assistansbolag
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish

”Det pågår en skrämmande nedmontering av reformen” – DN.SE

Stig Svensson har på regeringens uppdrag gjort en översyn av assistansersättningens utveckling och hur marknaden för anordnare av personlig assistans har vuxit fram. I sin artikel  på DN Debatt går han till våldsam attack mot den personliga assistansen och ifrågasätter hela fundamentet för rättighetslagstiftningen. Det är uppenbart att Svensson inte har förstått de grundläggande utgångspunkterna för LSS som handlar om att personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att leva som andra.

Det vi faktiskt vet om fuskets omfattning är att återkrav och skadestånd på det här området ligger på promillenivå och att det är betydligt lägre än inom andra ersättningar som administreras av Försäkringskassan.

Svensson vilseleder läsaren. Inledningsvis konstaterar han att vinstdrivande företag och kriminalitet inte är orsaken till kostnadsökningar inom den personliga assistansen. Ändå gör han ett stort nummer av att misstänkliggöra assistansen just utifrån dessa utgångspunkter. Att IVO:s kontroller och tillståndsprövning hindrar en del från att bedriva personlig assistans tas av Svensson till intäkt för att kontrollen är undermålig. Och han påstår, trots att hans egen utredning inte har något relevant faktaunderlag, att fusket inom den personliga assistansen är någonstans i intervallet 2-7 procent.

Det vi faktiskt vet om fuskets omfattning är att återkrav och skadestånd på det här området ligger på promillenivå och att det är betydligt lägre än inom andra ersättningar som administreras av Försäkringskassan.

Självklart ska all kriminalitet bekämpas. Men det finns näppeligen något annat system i Sverige som är föremål för en så omfattande kontroll som just assistansersättningen. Det är mycket allvarligt när företrädare för staten fabulerar ihop siffror om fusk i assistansen. I skuggan av denna smutskastning pågår nämligen en skrämmande nedmontering av reformen som har fått till följd att det i dag är omkring 1.200 personer färre som har personlig assistans jämfört med när regeringen tillträdde och att nästan igen som ansöker om assistans i dag får den beviljad. Särskilt inte barn.

Varje dag nås vi i RBU av förfärande vittnesmål från föräldrar till barn med funktionsnedsättning som inte får det stöd de har rätt till. De har ansökt om assistans men fått avslag. Efter år utan att ha fått sova på nätterna och utan att kunna jobba orkar de inte längre. De börjar nu fundera över att försöka få sitt barn placerat på ett barnboende. Inte för att de vill utan för att de inte orkar längre. Dagligen utspelar sig tragedier i familjerna. Det borde Stig Svensson bekymra sig över.

Stig Svensson spekulerar grundlöst i att det kommer att bli en fördubbling av kostnaderna för assistansen framöver. Enligt Svensson är det orimligt att en person med funktionsnedsättning har möjlighet att göra resor utomlands på samma sätt som Svensson. Men det är just detta som är kärnan i den personliga assistansen och LSS; personer med omfattande funktionsnedsättning ska ha möjlighet att leva som andra. Eller som en populär uttydning av LSS lyder: Leva Som Svensson.

Tvärtemot vad Stig Svensson insinuerar så är rätten till personlig assistans kraftigt urholkad i dag. Barn med omfattande funktionsnedsättning nekas assistans och familjers möjligheter att leva slås sönder. Det är en fråga för regeringens utredare att fokusera på, inte hur man kan smutskasta en verklig frihetsreform ännu mer.

DN Debatt.7 februari 2018

Debattartikel

Stig Svensson, regeringens utredare:
”På sikt kan kostnaden för personlig assistans dubblas”

Repliker

Bengt Westerberg, socialminister 1991–94, fd partiledare Liberalerna:
”Oseriös skrämselpropaganda om assistansen”

Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar:
”Det pågår en skrämmande nedmontering av reformen”

Läs fler artiklar på DN Debatt. 

Originalartikel: ”Det pågår en skrämmande nedmontering av reformen” – DN.SE

Kommentera