Hitta & Jämför Assistansbolag
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish

Ellen, 20, vidtar sista utvägen – för att rädda sjuka systern när F-kassan säger nej

Ida Dahl, 22, är autistisk, har Downs syndrom och hyperventilerar sig till medvetslöshet.

Hennes urinblåsa och magfunktion har slutat fungera – och på ett och ett halvt år har Ida rasat 19 kilo i vikt.

Men Försäkringskassan vill inte ge henne den assistans som enligt familjen är nödvändig.

– Vi är helt desperata. Det är så illa och snart orkar vi inte mer, säger lillasyster Ellen.

Under uppväxtåren hade Ida Dahl från Borås, som har autism och Downs syndrom, assistans. Hon gick i skolan och bodde några gånger i veckan på ett korttidsboende.

– Hon var ganska välfungerande. Det är klart att hon alltid behövt stöd och så, men inte som nu. Nu är det på en helt annan nivå, säger Idas lillasyster Ellen Dahl, 20.

 

LÄS MER: Wendela, 11, kan inte andas själv – Försäkringskassan drar in hjälpen

 

I november år 2016 förändrades familjens liv radikalt. Ida föll ihop i duschen och efter det har hennes urinblåsa och magfunktion slutat fungera, berättar systern.

Efter händelsen lades Ida in på sjukhus i två månader, men enligt systrarnas mamma Annelie Franzén vet läkarna fortfarande inte vad det är för fel på Ida. Hon skickades hem och det uppstod problem när hennes assistenter skulle hjälpa henne att uträtta sina behov.

“Vi är helt desperata. Det är så illa och snart orkar vi inte mer, säger hon. Foto: Privat

Ida kan bli utåtagerande

Den ökade stressen har fått Idas uttryck för autism att förvärras drastiskt, säger familjemedlemmarna.

– Hon blev helt manisk av processen, att hon skulle få ut allt ur magen. Hon kan bli utåtagerande och våldsam. Det blev väldigt jobbigt, säger Ellen.

Mamma Annelie förklarar att hon ansökte om dubbelassistans hos Försäkringskassan, då det blev tydligt för dem att det krävdes två personer för att hantera den nya försvårade situationen.

 

LÄS MER: Håkan kan inte gå ut – tvingas söka jobb

 

Vårdbolaget, Frösunda Omsorg, som hjälpte Ida delade familjens uppfattning.

– Både vi och assistansbolaget var helt övertygade om att vi skulle få beviljat det av Försäkringskassan och de satte också in dubbelassistans från assistansbolaget under våren och sommaren, berättar Ellen.

Försäkringskassans besked

Kristina Åstrand, enhetschef på avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan, uppger att det kom in en ansökan från Ida om utökad assistanstid. Väsentligt ändrade förhållanden konstaterades och det medförde att man gjorde en total omprövning av hennes rätt till assistansersättning – och kom fram till att hon skulle ha kvar samma stöd som tidigare.

–  En del av de grundläggande hjälpbehoven är annorlunda bedömda utifrån nya rättstillämpningar som har kommit efter domar i Högsta förvaltningsdomstolen. Det innebär att vi har tittat på hennes grundläggande hjälpbehov och gjort en annan typ av bedömning av dem än vi gjort tidigare, säger Kristina Åstrand.

Hon utvecklar:

– Att sköta toalettbehov och personlig hygien är ett av de behov som avgör om en person har rätt till personlig assistans eller inte, i LSS kallat ”grundläggande behov”. I hennes fall är det dock så att eftersom toalettbehoven sker med medicinteknisk hjälp så omfattas den i stället av hälso- och sjukvårdslagen och kräver vårdande instans för att kunna utföra behoven. När det blir en sjukvårdande insats kan man inte längre bedöma den som ett grundläggande hjälpbehov enligt LSS. Själva momentet att sköta toalettbesöket, som för hennes del är det som blivit den största försämringen, bedöms inte längre som ett av de behov som avgör rätten till just statlig personlig assistans.

“De grundläggande hjälpbehoven är annorlunda bedömda utifrån nya rättstillämpningar”, uppger Försäkringskassan.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Har du förståelse att man kan reagera med bestörtning på att det inte räknas som ett grundläggande behov?

– Absolut, jag har full förståelse för det är självklart och givet att hennes hjälpbehov är omfattande och att hon har ett stort behov av stöd. Det är klart att man blir chockad när ens närstående eller anhörig har drabbats av en försämring och sen så blir konsekvensen den här. För att helt plötsligt leder försämringen till en lösning som inte längre anses som ett grundläggande behov. Det är klart att man blir helt ställd av den typen av resultat. 

Situationen är desperat

Idas syster Ellen säger att beskedet kom som en chock och mamma Annelie beskriver situationen som desperat.

– Det är helt fruktansvärt. Man känner snart att man inte orkar något mer. Det är så många som får lida på grund av Försäkringskassans beslut. Även fast det drabbar den som behöver vård mest så får besluten ringar på vattnen för alla närstående, säger Annelie.

 

LÄS MER: Minna fick 19 frakturer – får ingen sjukpenning

 

Idas syster fick till slut nog och publicerade ett inlägg på Facebook där hon berättade om familjens situation och vädjade efter hjälp, vilket Göteborgs-Posten tidigare skrivit om.

– Det var sista utvägen. Vi är helt desperata. Det är så illa och snart orkar vi inte mer, säger hon.

Ellen Dahl vädjar om hjälp på Facebook: “Det var sista utvägen”.Foto: Privat

Ida drabbades hårt av den stora omställningen i sitt liv och har sedan 2016 regelbundet åkt in ut och ut på sjukhus för symptom som läkarna kopplat till panikångest, säger Annelie.

– Hon hyperventilerar sig till medvetslöshet och ibland är det så illa att det skummar blod ur munnen på henne. Läkarna vet inte vad det beror på eller hur de ska hantera det och skickar hem henne till oss i stället, men vi har ju ingen medicinsk kunskap.

Enligt Annelie har Ida remitterats till omsorgspsykiatrin i Mölndal ett stort antal gånger, men det har än så långe inte hänt något som förbättrat hennes dotters tillstånd.

– Jag har ringt upp flera gånger, men jag har fortfarande inte fått någon återkoppling säger hon.

Väger 35 kilo

Ovissheten över Idas situation har tagit ut sin rätt både på henne och för familjen. De senaste månaderna har Ida rasat i vikt och hon väger i dag 35 kilo. För ett och ett halvt år sedan vägde hon 54 kilo.

– Hon är så skör nu, hon har gått ner två kilo bara den senaste veckan, säger Annelie.

Assistansbolaget släppte assistansen av Ida i februari i år.

– Det är inte humana förhållanden, man kan behöva hålla i henne i timmar och under den tiden kan man inte ens dricka ett glas vatten eller göra något annat, säger Annelie, som själv är anställd av Frösunda Omsorg och är en av dem som har hand om assistansen av dottern.

Systarna Ellen och Ida Dahl.Foto: Privat

Ärendet har sedan lämnats över till Borås stad och tanken är att Ida ska få flytta in på ett gruppboende i Ulricehamn. Men processen har dragit ut på tiden och det råder osäkerhet om hur hon ska klara av den nya situationen. Mamma Anelie Franzén är orolig om personalresurserna kommer räcka till.

GT har sökt omsorgspsykiatrin i Mölndal via Sahlgrenskas presstjänst samt Borås stad för kommentarer. 

Originalartikel: Ellen, 20, vidtar sista utvägen – för att rädda sjuka systern när F-kassan säger nej

Kommentera