Hitta & Jämför Assistansbolag
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish

Kommunen sa upp vårdavtal – vårdbolaget: “Insatserna är krävande”

Avtalsuppföljningen visade en rad brister hos det upphandlade vårdbolaget Juni Care AB på flertalet områden. Främst fann man brister i personalhantering.

Åtgärderna uteblev och kommunen har ännu inte hört något från Juni Care.

LÄS MER: Efter larmet om brister – nu sägs vårdbolaget upp: “Ser allvarligt på det här”

Juni Cares avtal med Falu kommun har sagts upp. I höst avgör socialnämnden om den personliga assistensen fortsätter i kommunal regi.

Men enligt protokoll så meddelade Juni Cares VD den 6 februari att företaget valde att frånträda uppdraget från en viss brukare omgående. Juni Cares bedömning var då att bolaget inte besitter den speciella kompetens som krävdes för att vårda den enskilde brukaren. Juni Cares bedömning var att de så kallade HSL-insatserna var för krävande.

LÄS OCKSÅ: Upphandlade vårdbolaget visar brister – kommunen ställer ultimatum

HSL är indelade i flera kategorier, bland annat mindre insatser som rör medicin. Här ska man kunna hantera ögondroppar/salva, smörja, inhalation, blodsockerkontroll och stödstrumpor. Vid de större insatserna ska man kunna hantera sondmatning med spruta och sondpump, byte av kateter- och stomipåse, givande av vattenlavemang och byte av förband. I övrig ska man kunna hantera insulin.

LÄS ÄVEN: Assistansbolag anmäls till Arbetsdomstolen – Fasta tjänster gjordes om till visstid (2017)

Vidare uppger Juni Care att personalen ibland uteblev från sina arbetspass och den 6 februari uppgav Juni Care att man omedelbart skulle upphöra med assistansen hos en särskild brukare. Eftersom vårdbolaget var upphandlade hävdade kommunen att man bröt mot avtalet och att man hade 30 dagar på sig att återuppta uppdraget. Detta har medfört negativa följder för brukare, uppger Falu kommun.

Originalartikel: Kommunen sa upp vårdavtal – vårdbolaget: “Insatserna är krävande”

Kommentera