Hitta & Jämför Assistansbolag
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish

”Lars Ohlys strid för sin person har orsakat kris”

 ”Lars Ohlys strid för sin person har orsakat kris”

Lars Ohly. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter uppgifterna i #metoo-kampanjen om Funktionsrätt Sveriges ordförande Lars Ohly har organisationen hamnat i kris. Han måste nu lämna sitt uppdrag innan trovärdigheten för det viktiga arbetet skadas, skriver fyra avhoppade styrelseledamöter.

I dag står Funktionsrätt Sverige och övriga organisationer inom funktionsrättsrörelsen inför stora utmaningar. LSS och den personliga assistansen naggas i kanten. Mänskliga rättigheter kränks. Arbetet med ett universellt utformat samhälle måste fortsätta att utvecklas och implementeras. Med dessa utmaningar behövs mer än någonsin en stark, trovärdig och enad rörelse.

Tyvärr är Funktionsrätt Sverige i kris i dag. Skälet till detta är läget som uppstod då det inom #metoo-kampanjen framkom att Funktionsrätt Sveriges ordförande Lars Ohly hade kränkt en kvinna.

Vi reagerade starkt när vi fick kännedom om detta och hela styrelsen ansåg att Lars Ohly skulle lämna posten som ordförande. Han vägrade och menade att arbetet i styrelsen skulle fortgå som vanligt. Ohly bagatelliserade det som hade hänt och vägrade förstå att händelsen är allvarlig. Den kvinna som blev utsatt för Ohlys kränkning har gett en helt annan version av händelseförloppet än den som Lars Ohly ger. Vår uppfattning är att offrets trovärdighet i det här fallet är större än förövarens. Det handlar inte om huruvida handlingen ska bli föremål för prövning i domstol eller inte, utan det handlar om Funktionsrätt Sveriges trovärdighet.

Lars Ohly anser att styrelsen skulle ha tagit ett gemensamt ansvar för det inträffade, men hur ska övriga ledamöter kunna ta ansvar för det som Lars Ohly ensam är skuld till? Det kan ingen annan än han själv göra och därför bör han lämna posten som ordförande. Han har i stället valt att på en extra kongress den 19 januari lägga fram en dagordning som innehåller en diskussionspunkt om “framtiden utifrån den uppkomna situationen samt förtroendet för ordförande”. Alltså inget beslut. I stället försöker Ohly att dra frågan i långbänk.

Många av de organisationer som ingår i Funktionsrätt Sverige och många länsförbund har krävt Ohlys avgång, men inte heller det tar han någon hänsyn till. Han tar hellre strid för sin person än att se till organisationens bästa. Inte minst mot bakgrund av kommande valrörelse och ett stort behov av opinionsarbete är det viktigt att Funktionsrätt Sverige är enat och har hög legitimitet. Detsamma gäller trovärdigheten gentemot regering och riksdag när frågor om mänskliga rättigheter ska hävdas.

Splittringen i Funktionsrätt Sverige beror på beteendet hos en ordförande som har funnits med i funktionsrättsrörelsen under ett knappt halvår. Vi fyra, tidigare styrelseledamöter, valde att lämna styrelsen då vi inte med trovärdighet kan företräda Funktionsrätt Sverige med en ordförande som kränkt en annan människa och därmed brutit mot grundläggande mänskliga rättigheter. I en intervju i DN i december säger Lars Ohly att han beklagar avhoppen, men tänker sitta kvar. Han säger ”Skulle jag hoppa av nu skulle organisationen vara fullständigt ledarlös fram till extrakongressen”. Detta är att förvanska sanningen. Hade Lars Ohly avgått från början hade vi fyra varit kvar i styrelsen.

Vi, som lämnat styrelsen, arbetar vidare i våra förbund. Fortfarande finns möjligheten för organisationen att återfå sin position som en viktig och tillitsfull röst i arbetet för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva ett gott liv som andra. Men då måste Lars Ohly lämna posten som ordförande. Funktionsrätt Sveriges trovärdighet står på spel!

Bengt-Erik Johansson

Pelle Kölhed

Maria Lundqvist Brömster

Ines Uusmann

fd ledamöter i Funktionsrätt Sveriges styrelse

Originalartikel: Link: ”Lars Ohlys strid för sin person har orsakat kris”

Kommentera