Kostnadsfri LSS rådgivning

Resmål Åre

Resmål Åre

Resmål Åre

Sportlovet närmar sig med stormsteg och många väljer att spendera den i sportens tecken, den möjligheten finns även för oss med en funktionsvariation, Totalskidskolan i Åre ger oss chansen att byta ut våra rullstolar, rullatorer mot en Sitski, skicart, Biski eller varför inte en snowboard.

Ja möjligheterna är många för oss med en funktionsvariation att ge oss ut i backen och känna känslan av att snön yr i ansiktet.

Totalskidskolan är en ideell förening som ligger i Rödkullen och är Europas största skidskola, för människor som har någon form av en funktionsvariation.

Dem är ett team på ett gäng instruktörer och man blir tilldelad en utav dem som hjälper oss i backen under tiden man är där.

Era personliga assistenter kan under tiden ni är i backen ta en sväng själva med sina skidor eller bara sitta och vänta på att ni kommer tillbaka från ert åk med era instruktörer.

 

Vilka av dessa bör då vara den rätta för er att pröva? Sitski, Skicart, Biski eller Snowboard, det beror lite på hur bra balans man har. Då alla dessa hjälpmedel är utformade utifrån olika funktionsvariationer så kommer ert åk i backen anpassas utifrån er själva och er styrka i överkroppen, balans, kondition.

Sitski

Sitski har en sits som är fast på en skida med en fjädrande ställning som sitter under själva sitsen, man har två kryckstavar som hjälper åkaren att ha balans. Den kräver inte mycket styrka i överkroppen men desto mera kondition och balans krävs av åkaren.

Skicart

Skicart består av en sits som är stadigt och ordentligt fast satta på fyra stycken skidor, vilket gör att det absolut inte krävs lika mycket balans att åka skicart som att åka sitski.

Styr skicarten gör du med hjälp av två spakar som du styr med dina händer, det finns även pedaler som det går att styra med också.

Biski

En Biskis sits är stabil och monterad på två skidor, samtidigt som åkaren vrider sin överkropp kantställs skidorna vilket gör att det blir lättare att styra Biskin. Även med denna använder man sig av kryckstavar.

Snowboard

Snowboard är ett bra val för er som inte vill åka med skidor och har en funktionsvariation som inte påverkat dina ben vilket gör att ni kan gå med eller utan stöd.

Snowboarden kan precis som sitskin och Biskin styras med hjälp av kryckstavar.

Man kan också välja att köra utan stavarna.

Har ni svårt att styra era händer eller kan ni kanske bara kan använda ena handen? Ja då kan era instruktörer hjälpa till att styra på den sida ni har svårt att använda. Ni kan också överlåta styrandet helt till instruktören.

Priserna varierar allt från 920-11530 kr beroende på hur många dagar/timmar man befinner sig på skidskolan.

Det finns som sagt ingenting som hindrar oss att glida nedför backen med våra personliga assistenter vid våran sida eller väntandes i solskenet.

Skidåkning är inte det enda som finns att göra i Åre, ta chansen att uppleva hundspann, åka upp till fjället och äta nygräddade våfflor i fjällstugan eller åk ut en sväng med skoter.

I Åre kan vi med en funktionsvariation uppleva ett härligt friluftsliv utifrån våra egna förutsättningar.

 

Boende är oftast något man funderar över när man har en funktionsvariation och har med sig sina hjälpmedel så som lift, rullstolar, rullatorer.

Alla dessa är anpassade boenden så man slipper trängas med sina personliga assistenter.

Holiday club, Ago mitt i Åre, Åre fjällsätra och pensionatet Fjällporten.

Fem snabba frågor om Åre med Peter, elevassistent på Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Göteborg

1. Hur upplevde du att det var med anpassningen i backen?

– Det var bra anpassat dock tycker jag att det hade kunnat vara bättre anpassade toaletter men det var några år sen jag var där så det kan ha blivit bättre.

2. Vad är ditt bästa/sämsta minne från resan?

– Det bästa var gemenskapen och alla upplevelser.

– Det sämsta var när jag slog runt med bandvagnen.

3. Vad får man inte missa när man är i Åre?

– Åres choklad fabrik.

4. För och nackdelar med Åre?

– Fördelen är att allt är samlat ett ställe.

– Nackdelen är att det är rätt dyrt.

5. Skulle du rekommendera andra att åka hit?

– Ja absolut! Att bara uppleva Åre är värt mycket.

Andréa Knutson
Författare: Andréa Knutson

Född den 2 mars 1993 i Norrköping (27år) Har en Cp skada sen födseln,studerade samhäll/barn och fritids linjen på Angereds Riksgymnasium för rörelsehindrade i Göteborg 2010-2014. Vill ni veta mer besök bloggen Cp och stolt www.nouw.com/cpochstolt Eller youtube www.youtube.com/cpochstolt