Kostnadsfri LSS rådgivning

Resmål Öland

Resmål Öland

Har du en funktionsvariation och är sugen på att resa, men inte vet var eller om det är anpassat för dig?

Kanske känner du för att komma bort från hemmet och det vardagliga?

Öland kan då vara det rätta stället att resa till. Dit kan du åka med bil och kolla på en del av Sveriges fina natur på vägen dit.

Jag har själv varit där och vet vad jag pratar om.

Kan med handen på hjärtat rekommendera Öland och framförallt den södra delen av ön där jag själv har spenderat en helg i vackra Degerhamn.

Där hyrde jag en stuga tillsammans med mina personliga assistenter,

eftersom jag sitter i rullstol och har en Cp skada sen födseln.

Stugan vi hyrde var jättemysig och det fanns bra med utrymme att kunna röra sig på med mina hjälpmedel, det fanns inga trösklar att ta sig över. Toaletten var stor så att ha lift där inne var inga problem, även duschen var lätt att ta sig in i och inte trång.

Tio minuters promenad från stugan och ni är nere vid en strand.

Ägarna till stugan var mycket tillmötesgående och hjälpsamma och fanns tillgängliga i närheten eftersom att stugan ligger på sidan av deras tomt.

Funderar ni på vad man mer kan göra på ön och vad den har att erbjuda er med funktionsvariation, då kan jag rekommendera att ta en biltur tillsammans med era personliga assistenter till Ölands södra udde.

Där kan ni besöka Ottenbyn naturreservat, där hittar ni också fyren Långe Jan som är öns största fyr.

På sommaren finns det kor och får som går och betar men det är inte dem enda djuren på naturreservatet, har man tur kan man ibland se knubbsälar, som ligger på stenarna vid stranden man ser från parkeringen.

Är man intresserad av fåglar ja då finns det en utställning om just fåglar.

Ja Ölands södra udde har något för alla och då menar jag verkligen alla. De som tycker om att bara kolla på folk, njuta av den fina utsikten och ta en fika eller äta mat på restaurangen Fågel blå,

Vad jag själv upplevde av min vistelse på Öland som rullstolsburen:

Vi börjar med Stugan i Degerhamn, jag tyckte att stugan var mysig och gav ett lugn eftersom den låg nära stranden. Det fanns gott om utrymme i stugan så jag kände mig inte obegränsad dock var det ett av sovrummen som jag inte kom in i med min rullstol. Det fanns en bra bäddsoffa i vardagsrummet som jag sov i.

När vi var där 2018 var inte stugan helt klar så jag fick ta med egna portabla ramper som gjorde det lätt för mig att ta mig in i stugan. Mina personliga assistenter tyckte att stugan var naturligt anpassad och att allt var lättillgängligt.

Ölands södra udde var en av mina höjdpunkter på resan då det fanns mycket fint att titta och massa härliga lukter från havet och djuren. Om jag ska säga något negativt så var det att jag inte kunde ta mig ner till stranden eftersom att det var en väldigt stenig strand för min rullstol att köra på. Mina personliga assistenter som körde runt på mig upplevde att det var enkelt att köra mig i rullstolen på resterande platser på udden då det var plant och smidigt att ta oss fram.

Andréa Knutson
Författare: Andréa Knutson

Född den 2 mars 1993 i Norrköping (27år) Har en Cp skada sen födseln,studerade samhäll/barn och fritids linjen på Angereds Riksgymnasium för rörelsehindrade i Göteborg 2010-2014. Vill ni veta mer besök bloggen Cp och stolt www.nouw.com/cpochstolt Eller youtube www.youtube.com/cpochstolt