Hitta & Jämför Assistansbolag
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish

Personliga assistenter får egen dag – på Alla hjärtans dag: ”Bra att yrket synliggörs”

På Alla hjärtans dag arrangeras 135 träffar för personliga assistenter över hela landet. ”Vi vill lyfta yrkeskåren och uppmärksamma vår arbetssituation,” säger Anki Pettersson.

Hon är Kommunals sektionsföreträdare för personlig assistans i Skellefteå kommun. Formerna för uppmärksamheten i Skellefteå blir dels genom Öppet hus hos Kommunal, dels genom en föreläsning som samma dag sänds online från Stockholm. Neuropsykologen Jan Blomström leder föreläsningen genom att tala om sin bok ”Älskade assistent – en inspirationsbok om coachande personlig assistans inom LSS.”

– Alla är välkomna och det här är en chans att lyfta yrket och hur det är att arbeta som personlig assistent, säger Anki Pettersson.

Skellefteå kommun sysselsätter, i runda tal, 300 personliga assistenter. Dessutom finns privata aktörer. Anki Pettersson har själv 15 år i yrket och tillägger:

– Det är bra att yrket synliggörs och att statusen på yrket höjs. Kundernas behov varierar mycket vilket gör att jobbet som assistent kan vara otroligt krävande och personkemin måste stämma.

Vad är det bästa med yrket?

– Ingen dag är den andra lik och man får möjlighet att vara väldigt uppfinningsrik och det är ett jättetrevligt jobb. Man lär sig något nytt varje dag vilket är inspirerande och utvecklande.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln.
Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Originalartikel: Personliga assistenter får egen dag – på Alla hjärtans dag: ”Bra att yrket synliggörs”

Kommentera