Hitta & Jämför Assistansbolag
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish

Stoppa raset för personlig assistans

I Östergötlands län har antalet assistansberättigade minskat med nästan 11 procent sedan årsskiftet 2014-15. Idag är det strax över 660 personer i länet som har assistansersättning, mot nästan 750 år 2014.

Totalt i Sverige har antalet assistansberättigade minskat från 16 158 för tre år sedan till 14 886 nu, allt enligt siffror från Försäkringskassan. Värst i landet är annars Jönköpings län, där nästan 25 procent färre har assistans idag, jämfört med för tre år sedan.

Regeringens besparingar i personlig assistans får kritik från många håll. Forskare lyfter de svajiga fusksiffrorna, som vilar på tvivelaktig grund. Läkare slår larm om barn som blir kvar på sjukhus långt efter att de är färdigbehandlade, bara för att familjen inte beviljas personlig assistans för barnet. Kommuner varnar för smyginstitutionalisering när föräldrar inte längre orkar ta hand om sitt barn med funktionsnedsättning. Föräldrar som inte får sova, som inte kan jobba.

När regeringen får frågor om neddragningarna inom personlig assistans hänvisas det alltid till domar. Men det är dimridåer. Flera av domarna är gamla och har tidigare inte tolkats så hårt som nu sker. Regeringen säger att lagen inte har ändrats – och det är helt sant. Så vad har då hänt? Jo, Försäkringskassan fick inför 2016 mycket tydliga besparingsdirektiv från regeringen i sitt regleringsbrev. Regeringen har alltså rundat riksdagen, som stiftar lagarna, och gått direkt på myndigheten och med detta åstadkommit den värsta försämringen för människor med funktionsnedsättning som vi sett i det här landet. Ett stort demokratiproblem, ett brott mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och en gigantisk tragedi för enskilda drabbade.

Det kan inte få fortsätta så här. Regeringen måste ta sitt ansvar. Det ska vara ordning och reda i välfärden och det är det inte nu. Ge kontraorder till Försäkringskassan – det ska vara behoven som styr, inte snäva besparingskrav! I dag dumsparar man på en kostnadseffektiv reform och det leder till stora förluster samhällsekonomiskt. När föräldrar inte kan jobba förlorar hela samhället på det.

Den sittande LSS-utredningen måste få nya direktiv. Som det är nu jobbar den efter att fortsatta besparingar ska göras i personlig assistans, trots att Försäkringskassan redan sparat sammanlagt sju miljarder kronor på två år, med sönderslagna liv som följd. Det kan inte vara bara pengarna som styr, människor med omfattande funktionsnedsättningar faller i dag mellan stolarna, med förfärande resultat.

LSS är en rättighetslag som vi i Sverige har kunnat vara stolta över. Andra länder har tittat på vår assistansreform och imponerats. I dag är den sorgligt misshandlad.

RBU kräver: Återupprätta LSS! Ge LSS-utredningen nya direktiv! Styr upp Försäkringskassan!

Maria Persdotter

förbundsordförande i RBU

Jan Myhrman

ordförande i RBU Östergötland

Originalartikel: Stoppa raset för personlig assistans

Kommentera