Hitta & Jämför Assistansbolag
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishSwedish

Utredaren om kritiserade förslaget: ”Ingen kastas ut”

Barn ska inte bli utan stöd – men man måste se över om personlig assistans är den bäst lämpade insatsen. Det säger LSS-utredaren Gunilla Malmborg efter att ett utkast med förslag läckt ut i medier.

– Jag är ledsen över oron som sprids, för det här är inte mina färdiga förslag, säger hon till SvD.

Personer med svåra funktionshinder och deras anhöriga har de senaste åren upplevt en allt strängare prövning av rätten till personlig assistans.

Samtidigt som fler får sin assistans indragen kom en ny kalldusch när ett utkast från den omfattande LSS-utredningen läckte ut i medier.

I utkastet, som endast var avsett för experters ögon, nämns förslag om att avskaffa personlig assistans för barn under 12 och äldre över 80, samt att slopa det så kallade “femte grundläggande behovet”. Det är till för att fånga upp personer med diagnoser som autism. I stället skulle andra stödinsatser, utanför den personliga assistansen, införas för de berörda.

Personlig assistans ingår i LSS, lagen om stöd och service. Utredningen ska se över hur assistansen ska bli träffsäker – men också mer kostnadseffektiv.

Förslagen i det läckta utkastet har skapat upprorsstämning inom en redan orolig grupp.

Utredaren Gunilla Malmborg svarar nu på kritiken och säger att utkastet inte är hennes slutgiltiga förslag.

– Det här är ett internt utkast bland många som är till för att vi ska kunna diskutera olika scenarion. Men jag är jätteledsen över att det kommit ut och att det spridit oro om personer ska bli av med sin assistans. Men detta är inte mina förslag.

Kritiker menar att utredningen pågått i två år, och att dessa förslag borde ligga nära de slutgiltiga förslagen?

– Det stämmer att utredningen hållit på i två år, men det är många och komplicerade frågor och förslagen ska ta sikte på helheten. Och jag har än så länge inte lämnat några förslag.

Hon fortsätter:

– Min avsikt är inte att rasera LSS eller assistansen. Målet är att skapa ändamålsenliga insatser för alla i målgruppen. Inte att någon ska kastas ut i kylan.

Så du kommer alltså inte gå fram med de här förslagen?

– Jag återkommer om de förslag som jag kommer att lämna. Det finns många personer i LSS olika personkretsar och frågan som jag måste ställa mig är om personlig assistans är den mest ändamålsenliga insatsen för alla. Det är det säkert för många, men det kan också vara så att det behövs nya alternativa stöd. Ett bättre stöd, till exempel för barn.

 

Originalartikel: Utredaren om kritiserade förslaget: ”Ingen kastas ut”

Kommentera